Al llarg del 2018 es celebra el 75è aniversari de la Sala Apolo. La sala més antiga de tot l’estat nascuda amb aquest propòsit. La Sala Apolo va néixer com una atracció del complex “indoor” Atracciones Apolo on hi havia una autogruta de vagonetes, una caseta de tir una “casa de la risa” al cor de la ciutat. A poc a poc Atracciones Apolo va anar creixent i ampliant-se amb un frontó, una pista de patí (amb l’equip d’hoquei patins a primera divisió espanyola), una bodega i la sala de ball que ha perdurat fins avui. Les modes i els temps han passat. La guerra civil, els hippies, la Gauche Divine, els bordells, o els anarquistes, han passat pel Paral·lel essent l’avantsala, el “front yard” de l’Apolo, allotjant, acompanyant, guiant i deixant-se influenciar pels batecs de la ciutat fins que als anys noranta reneix amb el principi de l’indie, el rock alternatiu i l’electrònica de club. El Sónar i el Primavera Sound van fer la seva primera edició allà. Els grups locals calculen el seu pols per la convocatòria i resultats dels seus concerts a l’Apolo i les gires més destacades fan parada tècnica a la sala.

L’Apolo ha sigut l’escola de tants actius culturals de Catalunya, i tant mirall de la societat catalana que en afrontar l’aniversari dels tres quarts de segle, hem decidit fer un homenatge a tota la història de la sala amb la consciència que nosaltres només som una expressió més de la seva biografia i que aquesta, viva com és, li queden molts capítols per representar-nos.

El vídeo commemoratiu que ha realitzat el director Àlex Julià, n’il·lustra un bon exemple:

Client: Sala Apolo

Any: 2017-18

Per explicar el tresor que tenim a la ciutat s’ha apostat per diversificar el llenguatge. Per un costat hi ha l’aposta per quatre projectes base que són: un documental dirigit per en Marc Crehuet anomenant La Joventut Balla, un llibre biogràfic de l’antropòloga Eva Espinet que es coeditarà amb l’editorial Comanegra, un seguit d’exposicions temàtiques que exhibiran l’Apolo i el seu entorn més immediat (una exposició fotogràfica, una sobre el grafisme i el cartellisme, i una retrospectiva sobre els inicis de la sala) a la mateixa sala, al Hall. Tot això va acompanyat d’una web que servirà tant d’arxiu interactiu com de punt comú de tots els projectes i activitats que succeiran entorn del 75è aniversari de la Sala Apolo.

Entre les activitats destacades d’aquesta commemoració de la sala podrem trobar xerrades i debats, festes com la d’inauguració (Escena Barcelona, amb 12 h de concerts gratuïts), la de clausura el proper desembre o la que tindrà lloc per les festes de Poble Sec o de la Mercè. També hi haurà un cicle de cinema a la filmoteca i altres activitats al llarg d’aquesta tardor-hivern de 2018.

La meva tasca ha sigut la de coordinador de projecte encapçalant els diferents projectes i activitats així com la construcció de moltes d’elles. També m’he ocupat de la imatge gràfica, premsa i altres tasques derivades de la promoció i explicació de l’Aniversari.

A part del genèric també he comissariat l’exposició fotogràfica, he fet un seguiment fotogràfic i audiovisual de tots els projectes (making of del vídeo commemoratiu inclòs), redactat material per premsa, o moderat el debat Estat de la Fotografia Actual (link) entre d’altres.

Notícia de l’exposició a BonArt.

Presentació de l’aniversari al TN de TV3